In een eerdere blog kon u al ontdekken dat onze MyBed matrassen gebaseerd zijn op uw lichaamsvorm en slaaphouding. Zo hebben wij matrassen met een A, H, V en X-profiel. Maar wat betekent dit nu voor u en uw nachtrust?

Laten we beginnen met een eenvoudige indeling van de vorm-profielen op basis van de gemiddelde man of vrouw. Tengere vrouwen gaan best voor X-profiel, een man met brede schouders zal goed slapen op een V-profiel, een vrouw met brede heupen gaat resoluut voor profiel A terwijl de goed gebouwde mannen het comfortabelst liggen op een profiel H.

Een X of V-lichaamsvorm, zo kies je je matras

Klaar denkt u? Neen, want naast je lichaamsvorm heb je ook een dominante slaaphouding. Wat betekent dit? De dominante slaaphouding is de houding die je ’s nachts onbewust zal aannemen. Meestal is dit de slaaphouding waarin je wakker wordt. Zo heb je dominante zijslapers of buikslapers en in mindere mate rugslapers. Vaak test je in de winkel een matras door er even op de rug op te gaan liggen. Wij raden je aan om dit niet te doen. Leg je zeker een aantal minuten in de houding waarin je wakker wordt.

Laat ons dit even reflecteren op een tweetal MyBed matrasprofielen.

Profiel X: zachte schouderzone, stevigere heupzone en zachtere bekkenzone.

Alhoewel we eerder verwezen naar de klassieke tengere vrouw met een smal middel en bredere schouders en heupen, kan ook een zwaardere man zich hierop goed voelen. Stel dat deze man een dominante rugslaper is, maar met een ‘holle’ rug, dan heeft hij meer ondersteuning nodig ter hoogte van de heupen omwille van zijn ‘holle’ rug.

Een X of V-lichaamsvorm, zo kies je je matras

Profiel V: zachte schouderzone, neutrale heup- en bekkenzone.

Binnen dit profiel zullen je schouders dieper in de matras zakken. Dit profiel is vooral geschikt voor ‘sportievere’ mensen met bredere schouders. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die vaak zwemmen of het merendeel van de mannen die fysiek werk uitvoeren of frequent de gym bezoeken.

Maar weet je dat dit profiel evengoed een topper is voor vrouwelijke buikslapers? Een vrouw die dominant buikslaper is zal zich omwille van haar borsten vaak met de armen onder het kussen opdrukken. Indien zij ter hoogte van de borsten dieper in de matras zakt valt deze druk weg en zal zij beter slapen.

Een X of V-lichaamsvorm, zo kies je je matras

Het komt er vooral op neer om tijdens je aankoop van je matras voldoende tijd te nemen om de matras gedurende enkele minuten te testen. Leg je gerust eens op rug, buik, zij en voel het comfort. Een te harde matras is zeker nooit een oplossing en probeer zeker alle profielen uit. Je zal het verschil merken en je lichaam zal je dankbaar zijn.